Catalin Olteanu (Team Roemenië)

‘Vanaf nu vooruitkijken’

In het begin was hij bang dat sporten een negatieve invloed op zijn gehavende lichaam zou hebben, nu maakt sporten het voor hem juist draaglijker daarmee om te gaan. Twee jaar lang trainde de Roemeense Catalin Olteanu hard om aan deze Invictus Games te kunnen deelnemen.

Catalin raakte zwaargewond tijdens een uitzending naar Afghanistan. Als gevolg van deze verwondingen heeft hij onder meer een ijzeren plaat in zijn hoofd, die hem nog dagelijks parten speelt. Zo is Catalin bijvoorbeeld heel snel duizelig. De afgelopen jaren vond de veteraan veel steun in de sport. Met name in het roeien, omdat hij dit redelijk pijnloos kan doen en het roeien hem rust geeft.

Hoewel Catalin tijdens deze Invictus Games aan vier verschillende sporten deelneemt, heeft het indoor roeien voor hem dan ook veruit de meeste betekenis. Catalin leerde de roeitechniek onder de knie te krijgen met hulp van de Nederlandse veteraan Johan van Etten. Johan nam zelf twee keer deel aan de Invictus Games en heeft meerdere indoor-roeirecords op zijn naam staan.

“Ik zag iemand die heel graag zijn energie wilde stoppen in roeien, maar eigenlijk niet goed wist hoe hij dit moest aanpakken”, blikt Johan terug op de eerste ontmoeting met Catalin in november 2019. “Hij was heel bang dat sporten een negatieve invloed op zijn lichaam zou hebben, maar wilde het toch proberen. Zo is hij uiteindelijk bij roeien terechtgekomen.” In het begin verliep het contact vooral via foto’s en video’s die Catalin opstuurde en waarop Johan commentaar gaf. Later ging Johan ook nog bij Catalin op bezoek. “We hebben zijn techniek kunnen verbeteren van een beetje trekken aan de machine tot een redelijk goede roeitechniek.”

Sinds hij met roeien begon, begon de veteraan met het deelnemen aan roeiwedstrijden. Tot nog toe alleen in Roemenië; deze Invictus Games vormen het eerste internationale evenement waaraan hij deelneemt. Vanaf de tribunes aangemoedigd door familieleden en Johan, is Catalin is er trots op Roemenië tijdens deze Invictus Games te mogen vertegenwoordigen en is enthousiast over het verloop tot nog toe. “Ik houd van de Invictus-familie en voel mijzelf beter nu ik hier aan deelneem. Ik hoop dat het mij lukt vanaf nu meer vooruit te kijken naar de toekomst.”