Kim Yoonkun (Team Korea)

‘Je kunt veel bereiken, als je maar doorzet’

Hij is niet alleen de oudste deelnemer van het Zuid-Koreaanse team, maar van alle deelnemers aan deze editie van de Invictus Games. Op 73-jarige leeftijd neemt Kim Yoonkun deel aan het handfietsen. En hoewel hij beseft dat de kans klein is dat het hem lukt, gaat hij wel voor goud.

Kim raakte al op heel jonge leeftijd gewond toen hij diende tijdens de Vietnam-oorlog. Hij verloor daarbij beide benen en zit sinds die tijd in een rolstoel. Ondanks zijn hoge leeftijd, leeft hij al twee jaar toe naar deze Invictus Games, de eerste waaraan Zuid-Korea deelneemt. “Ik wil iedereen laten zien dat je ook op deze leeftijd nog heel veel kunt bereiken, als je maar doorzet”, zegt Kim. “Door hier mee te sporten, wil ik een inspiratie zijn voor anderen.”

Aan energie heeft de 73-jarige veteraan geen gebrek. In het Zuiderpark verkent hij op zijn handfiets op volle snelheid het parcours voor zijn eerste wedstrijd aanstaande vrijdag. “Ook al weet ik dat er veel jongere mensen aan de wedstrijd mee doen, ik ga voor goud”, zegt Kim vol strijdlust. “Als het aan mij ligt, ga ik nog jaren door met sporten.”

Deelname aan de Invictus Games betekent veel voor Kim. “Het evenement heeft een grote betekenis. Niet alleen als sportevenement voor de deelnemers, maar ook daarbuiten is het van grote waarde dit onder de aandacht te brengen”, vertelt hij.

Hoewel Kim al decennia geleden gewond raakte, werd hij tijdens deze Invictus Games toch herhaaldelijk geconfronteerd met zijn eigen ervaringen in Vietnam. Een van die emotionele momenten ontstond toen hij met enkele leden van Team Oekraïne in gesprek raakte over de oorlog die op dit moment in hun land woedt. “Dat was een bijzondere ontmoeting. Ik heb mijn steun uitgesproken, leef met ze mee. Maar na dit gesprek kwam er weer heel veel bij mij naar boven.”

Vrijdag komt Kim in actie en strijdt hij met jongeren om een podiumplek bij het handfietsen. Dat hij dit op deze leeftijd nog kan en wil, heeft hij mede te danken aan zijn echtgenote, benadrukt hij. Van begin af aan is zij zijn steun en toeverlaat geweest. “Zonder haar had ik dit allemaal niet bereikt.”