Minister-president Mark Rutte

Niet dat het nu vaak stilviel in de Sportcampus, want tijdens de Indoor roeiwedstrijden op de Invictus Games is het een verbale heksenketel. Maar als er eventjes een momentje weinig te horen was, dan kon je zijn naam horen. De aanwezige scholieren wisten immers precies wie hij was. En probeerden zijn aandacht te trekken. Door te roepen: Mark Rutte. Mark Rutte! De minister president van Nederland lachte erbij. Maar liet zich niet afleiden.

Zijn aandacht was eerst en vooral bij het roeien, bij de Nederlandse afvaardiging. Hij liet zich op de tribune bijpraten door coaches en begeleiders van Team The Netherlands. En schudde daarna iedere deelnemer in een oranje shirt de vaak nog natte hand. De een kon er slechts bij glimlachen, moe van de inspanning. Anderen hadden al een heel verhaal.

Rutte bezocht woensdag in de ochtend de Invictus Games. Hij kreeg een rondleiding over het terrein, maakte onder meer kennis met de organisatoren van de Invictus Games in Düsseldorf en reikte bij het roeien een aantal medailles uit. In de Sportcampus sprak hij ook nog een groep jongeren van de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) uit Doetinchem aan. Deze groep gebruikt de opleiding als een opstap naar een baan binnen de krijgsmacht.

Eerder in de week al was Rutte naar het Zuiderpark gekomen voor de openingsceremonie. Daar hield hij een toespraak. Daarin toonde hij direct begrepen te hebben om wie de Invictus Games draaien. Weliswaar heette hij alle collega-hoogwaardigheidsbekleders welkom in Den Haag, eerst en vooral was zijn aandacht voor de deelnemers. “Jullie staan hier voorop. Ik zag in aanloop naar deze Invictus Games overal posters en billboards van deelnemers, die je uitnodigden om naar jullie unieke verhalen te luisteren. Die verhalen getuigen van veerkracht, van het vermogen om op te staan na een tegenslag, maar vertellen ook over de kwetsbaarheid én de kracht van sport om veel te boven te komen.”

Rutte’s oproep om met name het Oekraïense team toe te juichen en de week in Den Haag te ondersteunen, vond veel bijval.

In de zaal, online, maar ook – zoals Rutte woensdag bij het indoor roeien vertelde – op straat kreeg hij veel reacties op de openingsceremonie van de Invictus Games. “Ik ben de afgelopen dagen heel veel erop aangesproken. Op mijn toespraak. Op de openingsceremonie zelf. Op de uitzendingen daarna. Veel mensen onderschreven me de importantie van een evenement als dit, zeiden dat ze dankzij de opening nu echt begrijpen waar het om draait voor deze groep. Dat het verhaal over herstel door sport ze aanspreekt. Daarom ook zijn we zo trots dat wij als Nederland dit evenement organiseren”, aldus Rutte, die ook nog eens benadrukte onder de indruk te zijn van de fysieke én mentale prestaties bij het indoor roeien. “Dit zijn stuk voor stuk winnaars.”