Een geel bankje

Een geel bankje. Een simpel geel bankje. Het is de hit van deze Invictus Games. Vanwege de symbolische waarde. Vanwege de mooie gesprekken die er al op zijn gevoerd. Het gele bankje gaat, als het aan de organisatie van de Invictus Games Den Haag ligt, de wereld veroveren. En, de berichten zijn meer dan bemoedigend. De Invictus Games duren nog een paar dagen, maar het idee is wereldwijd al omarmd. Het gele bankje wordt deel van de legacy van deze Invictus Games.

Op het gele bankje kun je gaan zitten en in gesprek gaan met de ander. Een bekende, maar vaker nog een volstrekte vreemde. Het bankje is de plek om anderen te ontmoeten. Tijdens de openingsceremonie van de Invictus Games namen, live in de uitzending, Renee Krist en Hans Ploegmakers plaats op het houten tweezittertje. Renee is de zus van de in Afghanistan omgekomen Tom. Hans overleefde in 1996 de Hercules-plane crash, waarbij 34 personen – onder wie 29 kameraden van Hans – omkwamen. De twee spraken over hun geliefden, maar ook over de toekomst. Juist dat is mogelijk. Ook. Een gesprek op een geel bankje kan alle kanten opgaan. Het zal in veel gevallen leiden tot de conclusie dat twee zo op het oog totaal verschillende mensen altijd wel iets gemeen hebben. Het kan voor de één ook de mogelijkheid zijn om zijn of haar verhaal te vertellen, als de ander een luisterend oor biedt.

Conny Wenting, CEO van Invictus Games Den Haag 2020, nam gisteren in de rozentuin in het Zuiderpark eventjes plaats op het bankje met de initiatiefnemer van de Invictus Games, de Hertog van Sussex, Prince Harry. Ze bespraken het idee om de gele bankjes internationaal bekendheid te geven. Binnen én buiten de Invictus-community. Even daarvoor had de Hertog twee Nederlandse en twee Oekraïense deelnemers aan de Invictus Games meegeholpen met het geel verven van één van de vaste bankjes in de tuin. De gemeente Den Haag had daar toestemming voor gegeven. Burgemeester Jan van Zanen wil ook graag dat er in de ontvangsthal van het stadhuis een bankje komt te staan.

En ze zijn niet de enigen. De door Kenneth Fisher voorgezeten stichting die in de Verenigde Staten liefst 100 Fisher Houses, voor revaliderende militairen en hun families, runt, wil in elke vestiging ook een geel bankje plaatsen. En ook de organisatie van de Invictus Games van 2023 in Düsseldorf kijkt naar de mogelijkheid om het gele bankje een plek te geven. De hoop is dat ook de hostcity van 2025, die vrijdag bekend zal worden gemaakt, het idee omarmt.

Conny Wenting: “Voor onze openingsceremonie hebben we voor drie symbolen gekozen die belangrijke waarden vertegenwoordigen. We hadden bij de opening, en in elk van de speellocaties een gele stoel staan. Die blijft leeg. Daarmee geef je ruimte voor verlies en rouw, herdenk je de mensen die er op deze Invictus Games niet bij kunnen zijn. Daarnaast is er de Life Line, die de helpende hand van anderen symboliseert. Het bankje is die belangrijke plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je een stap in je heling kunt zetten door je verhaal te delen. En naar verhalen van anderen te luisteren.”

“We hopen dat het gele bankje een wereldwijd symbool wordt, niet alleen tijdens de week van de Invictus Games, maar gedurende het hele jaar. Het is een heel zichtbaar symbool.”

Meer Nieuws

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Groot enthousiasme op eerste dagen van Invictus Games

Groot enthousiasme op eerste dagen van Invictus Games