Groot enthousiasme op eerste dagen van Invictus Games

Zuiderpark zindert

Den Haag – Met nog drie dagen competitie voor de boeg kunnen de Invictus Games Den Haag 2020 presented by Jaguar Land Rover nu al een succes worden genoemd. Het Zuiderpark zindert al vanaf zaterdag. In het Paasweekeinde en op dinsdag kwamen elke dag weer tussen de 7.000 en 8.000 bezoekers naar het sportevenement voor gewonde, geblesseerde en zieke militairen en veteranen.

De sfeer tijdens het evenement wordt door zowel de 17 deelnemende delegaties als de bezoekers geroemd. De kameraadschap die onder militairen van grote importantie leeft, wordt door iedereen geproefd. Ook de schooljeugd – dagelijks staat een programma voor ruim 400 schoolkinderen gepland – waardeert de mix van educatie en entertainment hogelijk.

Knaller

De knallende openingsceremonie in een met 5.000 bezoekers gevulde zaal kon zaterdag op grote bijval van de 500 deelnemers, hun family & friends, genodigden én supporters rekenen. Zondag, maandag en dinsdag werd in grote kameraadschap om de sportieve eer gestreden. Daarbij staan voor iedere deelnemer de persoonlijke doelen voorop, winnen is niet het allerbelangrijkste. Veel van de militairen zijn tijdens missies gewond geraakt, of hebben daar mentale schade opgelopen.

De Amerikaanse Invictus Games-deelnemer Andrew Holliday: “Dit zijn mijn eerste Invictus Games. De sfeer is prachtig en de kameraadschap geweldig. Alle landen slaan de armen om elkaar heen, ongeacht de score. Gewoon om elkaar te steunen. Ik denk dat dat mijn favoriete aspect is.”

De Invictus Games zijn in het leven geroepen door Prins Harry, de Hertog van Sussex, om door middel van sport herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor gewonde militairen en veteranen.

Lisa Johnston, van Team UK: “We hebben hier echt heel lang naar uitgekeken. Het waren drie lange jaren. Maar het was het wachten waard, want het de ontvangst in Den Haag is hartverwarmend geweest. Ik ben ook aangenaam verrast hoe makkelijk je, ondanks de soms aanwezige taalbarrière, contact legt met deelnemers uit andere landen. Dat is echt heel erg inspirerend.’’

Veel activiteiten

Ook de komende dagen is het Zuiderpark klaar voor de ontvangst van bezoekers. Zij kunnen het park, waar veel activiteiten met een militaire of sportieve link zijn, zonder toegangskaartje in. Voor de verschillende sportonderdelen zijn nog enkele tickets beschikbaar. Menigmaal sportten de militairen de afgelopen dagen voor afgeladen tribunes. De zwemseries en -finales waren bijvoorbeeld al weken uitverkocht.

Krystal van Dinter op de 50 meter schoolslag. credits: Getty Images for Invictus Games The Hague 2020

De competities in handboogschieten, atletiek, zitvolleybal en zwemmen zijn afgewerkt. De komende dagen staan nog wedstrijden in indoor roeien (woensdag), rolstoelrugby (finales, woensdag), powerliften (donderdag), rolstoelbasketbal (donderdag en vrijdag) en wielrennen (vrijdag) gepland. Vrijdagavond is de sluitingsceremonie. DI-RECT, ambassadeur van deze editie van de Invictus Games, treedt op tijdens de closing. Ook de komende avonden sluit de Haagse band telkens de sportdag af in het Invictus Park Stadion.

Hoog bezoek

Een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders, zowel uit militaire, politieke als koninklijke kringen, bezocht de afgelopen dagen de Invictus Games. Minister-president Mark Rutte woont woensdagochtend de finales van het indoor roeien bij en zal de medailles uitreiken. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag aanwezig bij de finale van het rolstoelbasketbaltoernooi. In de avond ontmoet de Koning de Nederlandse sporters van het Invictus-team. Daarna woont hij de sluitingsceremonie bij. Ook minister Ollongren van Defensie is daarbij aanwezig. Zowel de Hertog van Sussex, Prince Harry, als de Commandant der Strijdkrachten generaal Eichelsheim houden tijdens de sluitingsceremonie een toespraak.

Veel aandacht

De kijkcijfers van de dagelijkse programma’s bij de NOS en BBC zijn hoog. De openingsceremonie trok 1,5 miljoen kijkers op de Nederlandse televisie. Bij de BBC stemden 1,9 miljoen mensen af op de eerste uitzendingen. Online wordt het evenement, op onder meer Twitter, Instagram en via de website, gevolgd door een enorme schare mensen, uit met name de Angelsaksische landen.

De Invictus Games beleven in Den Haag hun vijfde editie. Eerder waren Londen, Orlando, Toronto en Sydney plaats van handeling. Vanwege de coronapandemie werden de Invictus Games, die aanvankelijk in 2020 in Den Haag zouden plaatsvinden, twee keer uitgesteld.

 

Meer Nieuws

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Een geel bankje

Een geel bankje