Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Invictus Games raken iedereen in het hart

Den Haag – De Invictus Games Den Haag 2020 presented by Jaguar Land Rover zijn vrijdagavond afgesloten met een spetterende sluitingsceremonie. De Hertog van Sussex, Prince Harry, sprak als initiatiefnemer van het sportieve evenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen en veteranen over een “ongelooflijke week.”

De hertog verzekerde de deelnemers dat zij niet alleen staan. “We zijn hier met jullie, voor jullie. We praten niet over wat er mis is met jullie, maar over wat jullie is overkomen. Bottel de herinneringen en gevoelens van deze week. Jullie hebben het gedaan, jullie hebben je doelen bereikt, jullie hebben je familie blij gemaakt. En jullie vertrekken sterker dan toen jullie hier aankwamen.”

De sluitingsceremonie van de Invictus Games werd bijgewoond door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Eerder op de middag bezocht hij de finale van het rolstoelbasketbaltoernooi tussen Nederland en de Verenigde Staten en had hij een ontmoeting met de Nederlandse afvaardiging voor de Invictus Games.

Competitor first

Mart de Kruif, voorzitter van het organisatiecomité Invictus Games Den Haag 2020, kijkt dankbaar terug op de voorbije week. “We zijn er vooral heel erg blij mee dat het ons is gelukt om de deelnemers aan de Invictus Games, en hun Family & Friends, centraal te stellen. Dat was vanaf het begin het uitgangspunt, en het is mooi dat we dat vol hebben kunnen houden. Juist dat heeft ons veel waardering opgeleverd.”

De verschillende teammanagers waren zeer te spreken over de afgelopen week in Den Haag. Hannah Lawton (Team UK): “We moesten, door de coronapandemie, lang wachten voor de Invictus Games Den Haag plaats konden vinden, maar we hebben een geweldige tijd in Den Haag gehad. Dat de sporters zo centraal stonden, deed ons veel goed. Ze voelden zich soms absolute sterren. Dat de Nederlandse organisatie voor een compacte opzet had gekozen, met vrijwel alle accommodaties op één park, droeg bij aan het succes. Dat verdient navolging. Ik zou dat de organisaties van de volgende Invictus Games mee willen geven.”

Travis Claytor (Team USA): “Wij vonden Den Haag de perfecte setting, een nieuwe standaard. Team USA heeft hier, gedurende week, geconstateerd dat een flink aantal van onze competitors daadwerkelijk stappen zette op weg naar met name mentaal herstel. Dat is voor ons de grote winst van deze Invictus Games. De kameraadschap tussen de verschillende landen was bovendien groot.”

Bijna 100.000 bezoekers

Het zonovergoten Zuiderpark werd de afgelopen week bezocht door bijna honderdduizend bezoekers, het evenement mocht zich in grote belangstelling van de media verheugen. De kijkcijfers bij de NOS en BBC voor de openingsceremonie waren prachtig, het dagelijkse programma op beide zenders werd ook goed bekeken. Daarmee heeft Nederland én de wereld nog maar eens kennis kunnen maken met het speciale karakter van de Invictus Games. Het evenement gaat niet in eerste instantie om het winnen van medailles, maar om de weg naar herstel van de militairen. Velen van hen hebben in oorlogssituaties fysieke of mentale trauma’s opgelopen. De Invictus Games Foundation gebruikt de kracht van sport om deze groep te helpen zichzelf te hervinden.

Al sinds de openingsceremonie op zaterdag 16 april was de sfeer in het tot Invictus Games Park omgedoopte Zuiderpark uniek. Er was niet alleen ruimte voor sportieve inspanning, maar ook voor entertainment (in de vorm van concerten en optredens van onder meer diverse militaire orkesten, DI-RECT, Nick & Simon en Waylon) en – niet in de laatste plaats – bezinning en connectie.

Tijdens de openingsceremonie werd een geel bankje geïntroduceerd. Het is de bedoeling dat overal ter wereld gele bankjes komen waarop mensen naar elkaars verhalen kunnen luisteren. Het werkt helend als je een luisterend oor treft. Diverse organisaties hebben al gezegd het idee te omarmen.

Tijdens het evenement werd door één van de Nederlandse Invictus-deelnemers, Ronald van Dort, een onderscheiding uitgereikt aan Sander de Bont, de collega die hem in 2008 tijdens een missie in Uruzgan (Afghanistan) het leven redde. Mart de Kruif: “Zulke verhalen maken de Invictus Games bijzonder, je raakt daar iedereen mee. Als je iemand, na 12 donkere jaren, hier de stap het veld op ziet maken, temidden van zijn kameraden, weet je dat dit veel meer dan zomaar een sportevenement is. Daar ben ik vooral trots op.”

De volgende Invictus Games worden, van 9 tot 16 september 2023, in Düsseldorf gehouden. In Den Haag werd bovendien bekendgemaakt dat de Invictus Games van 2025 in Vancouver en Whistler worden gehouden. In Canada zullen voor het eerst ook enkele wintersporten aan het programma worden toegevoegd.

Meer Nieuws

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Een geel bankje

Een geel bankje

Groot enthousiasme op eerste dagen van Invictus Games

Groot enthousiasme op eerste dagen van Invictus Games