Openingsceremonie

De Invictus Games Den Haag 2020 presented by Jaguar Land Rover zijn begonnen. Met een multimediale show vol muziek, dans én mooie openingswoorden, werd zaterdagavond – na twee jaar vertraging vanwege de Covid19-pandemie – de aftrap gegeven voor een week sportieve verbroedering van een internationale groep van 500 gewonde, zieke en herstelde militairen en veteranen uit 17 landen.

De televisieuitzending schakelde om 19.00 uur Nederlandse tijd rechtstreeks naar het speciaal voor deze gelegenheid gebouwde mobiele theater in het Haagse Zuiderpark. De tv-kijkers en bijna 5000 toeschouwers werden onder meer getrakteerd op optredens van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Anneke van Giersbergen, een drumband van de marine, politie en reservisten, DI-RECT en de Britse band Kaiser Chiefs. De dansgroep Avantgarde begeleidde de diverse optredens.

De twaalfjarige Zoey, dochter van deelneemster Joyce van den Waardenburg, droeg het Invictus-gedicht van de Britse poëet William Ernest Henley voor.

Vanzelfsprekend was er tijdens de openingsceremonie veel ruimte voor het verhaal van de Invictus-deelnemers en hun familieleden. Zij stonden tijdens de ceremonie, en in de toespraken van premier Mark Rutte en de Hertog van Sussex, de beschermheer van de Invictus Games Foundation, prins Harry en zijn vrouw Meghan, de Hertogin van Sussex, centraal.

Een symbolische lifeline, vergelijkbaar met de hartslag op een monitor in het ziekenhuis, speelde in de openingsshow een belangrijke rol. In het leven van de Invictus-deelnemers zorgt met name sport, en de heilzame werking daarvan, voor die lifeline. Traditionele onderdelen, zoals een vlaggenparade, ontbraken evenmin. Na een gesprek van Hans Ploegmakers en Renee Krist over het verlies van dierbaren volgde een moment van stilte waarbij ontvallen collega’s werden herdacht. Een gele, lege stoel in het stadion symboliseerde de afwezigheid van hen die nooit mogen worden vergeten.

Vanzelfsprekend was er speciale aandacht voor de deelnemers uit Oekraïne. De Hertog van Sussex benadrukte in zijn speech dat de deelnemende landen als één man achter de Oekraïners staan. Zij hebben thuis te maken met een afschuwelijke situatie, maar reisden wel af naar Den Haag om de wereld hun verhaal te vertellen. De Oekraiënse vlag werd als eerste het stadion ingedragen.

Vele hoogwaardigheidsbekleders woonden de openingsceremonie bij. Onder hen Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden. Zij is erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling van de Invictus Games Den Haag 2020.

Meer Nieuws

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Een geel bankje

Een geel bankje