De vijfde Invictus Games staan op het punt te beginnen

Den Haag – De Invictus Games Den Haag 2020 presented by Jaguar Land Rover, staan op het punt van beginnen. Deelnemers aan het evenement voor internationaal gewonde en zieke militairen en veteranen, verzamelden zich vrijdagmiddag voor het eerst in het Zuiderpark in Den Haag. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door de Invictus Games Foundation beschermheer de hertog en hertogin van Sussex.
links naar rechts: Hertog van Sussex, Fenna Geugjes, Bertine Schuurhuis met baby Liva, Arild Geugjes en hertogin van Sussex (foto: Getty Images for Invictus Games Den Haag 2020) 
Warm welkom
Bijna 2.000 mensen, waaronder 500 deelnemers en hun Friends & Family, verzamelden zich gisteren bij het Nations Home tijdens een evenement ter ere van Friends en Family members. De hertog en hertogin van Sussex werden bij de ingang verwelkomd door de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat en Mart de Kruif, voorzitter van het organisatiecomité van de Invictus Games Den Haag 2020.
Op weg van het hoofdstadion, waar zaterdagavond de Openingsceremonie met 5.000 bezoekers plaatsvindt, naar het Nations Home, werden de hertog en hertogin vergezeld door de Nederlandse Invictus Games deelneemster Fenna Geugjes, haar vrouw Bertine, hun dochter Liva en Fenna’s broer Arild. Het evenement was bedoeld om vrienden en familie te bedanken voor hun belangrijke rol in het herstelproces na letsel of ziekte.
Blijvende schade
Het leven van Geugjes veranderde abrupt toen ze in 2015 gewond raakte bij een parachutesprong. Haar werk bij de Koninklijke Marine werd ineens te belastend, waarbij langdurig staan, rennen en veel lopen haar duur kwam te staan, ook na meerdere operaties. Ze liep een blijvende handicap aan haar enkel op en een gehoorbeschadiging als gevolg van een ontploffing. De onzekerheid en ellende daagden haar lichamelijk en geestelijk uit. Mede dankzij haar betrokkenheid bij de Invictus Games beschouwt Fenna zichzelf als hersteld.
De 31-jarige Geugjes en prince Harry hadden elkaar in de aanloop naar de Invictus Games Den Haag al eens digitaal ontmoet; bij die gelegenheid probeerde Fenna hem te helpen wat Nederlandse woordjes te leren.
Bij binnenkomst in het Nations Home voor de vrienden- en familiereceptie, kregen de Oekraïners een groot applaus van de andere deelnemende landen. Eerder in de middag namen de hertog en hertogin van Sussex deel aan een welkomstbijeenkomst voor Team US en Team Ukraine op de Amerikaanse ambassade in Den Haag, die ook werd bijgewoond door de presidentiële delegatie van de VS, waaronder de minister van Transport Pete Buttigieg, en Oekraïense hoogwaardigheidsbekleders, waaronder Drahanchuk Inna, de onderminister van Veteranenzaken voor Oekraïne.
Aan de Invictus Games Den Haag 2020 zullen 500 deelnemers deelnemen in tien verschillende sporten, waaronder rolstoelbasketbal, zitvolleybal, wielrennen, indoor roeien en rolstoelrugby.

.

Meer Nieuws

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Indrukwekkende week in Den Haag trekt bijna 100.000 bezoekers

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Duurzaamheid belangrijk thema tijdens én na Invictus Games Den Haag

Een geel bankje

Een geel bankje